10 fototips: Hoe maak je zelf de mooiste foto’s

Hoe maak je nu in coronatijd zelf de mooiste foto’s voor je social media? Een vraag die ik en mijn vaste fotograaf Marloes Sahin maar al te goed begrijpen. En hoewel ik best handig ben met zelf foto’s maken, had ik nog steeds het huis tuin en keuken gevoel bij de meeste van mijn eigengemaakte foto’s. Nu ben ik geen fotograaf zoals Marloes, en vroeg ik haar hulp om mijn foto’s een upgrade te geven.

Onze tips & trucs hebben we samengebundeld zodat ook jij authentiek overkomt op foto’s, zonder het huis tuin en keuken gevoel. Zo zorgen we er samen voor dat onze feed ook in deze tijd een professionele indruk achterlaat.

1. Waarvoor heb je foto’s nodig?

Je kunt natuurlijk in het wilde weg de mooiste foto’s maken, maar nog beter is om even stil te staan waarvoor je ze wil gaan gebruiken. Een foto van jou tijdens het wandelen, terwijl je het hebt over tips hoe je je advertenties kunt verbeteren. Komt niet echt met elkaar overeen, het brein van je lezer moet hierdoor even schakelen. Je brein verwerkt de afbeelding namelijk 60.000 sneller dan je tekst. En als de afbeelding het ene gevoel oproept, terwijl je in je tekst een ander gevoel oproept, moet je lezer even schakelen. Door die schakeling komt je boodschap minder sterk over en zorgt het in dit geval dat je zelfs je expertstatus verlaagt.

Ik maak zelf altijd een content planning met ideeën over verschillende onderwerpen. En daar pas ik mijn foto’s en outfits op aan. Ik plan dan ook 1 shootingdag voor de hele maand. Zo heb ik altijd de juiste foto’s bij de hand en scheelt het ontzettend veel tijd voor de rest van de maand.

2. Je outfit

Als je kijkt naar de algemene kledingtips voor een fotoshoot vind je vooral tips als, lichte kleuren, liever geen printjes en doe vooral maar lekker veilig euhhh ik bedoel comfortabel. Blijf het liefst ook weg bij felle kleuren, de laatste trends en ga je samen op de foto pas je dan vooral aan elkaar aan.

Nu zijn deze tips natuurlijk niet voor niks in het leven geroepen. Zo kunnen sommige prints blurry overkomen, worden veel donkere kleuren al snel een massief vlak en zijn trends natuurlijk niet tijdloos. Maar laat je dan wel echt zien wij jij bent en wat je wil uitstralen?

Je hebt in tip 1 kunnen lezen dat je met een foto het juiste gevoel moet oproepen. Pas je outfit dan ook aan, aan de boodschap. Wat wil overbrengen in je post? Welk gevoel wil je oproepen bij de ander? Wat wil je bereiken met je post? Wil je je expert status verhogen, connectie maken, iemand uitnodigen voor een webinar?

Ga vanuit deze punten kijken welke outfit het juiste gevoel oproept en ervoor zorgt dat je lezer actie onderneemt indien nodig.

Ik kan mij voorstellen dat dit best lastig is, want welke outfit roept nu het juiste gevoel op. En hoe zorg je ervoor dat je lezer de juiste actie onderneemt. Dit en nog veel meer over de taal van kleding behandelen we tot in de puntjes tijdens de online cursus outfits met impact. We starten binnenkort weer en er zijn nog een paar plekken vrij!

3. Wat heb je echt nodig om zelf foto’s te maken?

Niet iedereen heeft een spiegelreflexcamera thuis en die heb je ook niet nodig. Een mobiel kan tegenwoordig al hele mooie foto’s maken en voor je social media is dit voldoende.

Belangrijk is dat je je mobiel op de juiste hoogte zet (ooghoogte) hiervoor kun je een statief gebruiken, heb je deze niet zet je mobiel rechtop tegen het raam op de vensterbank. Is de hoogte hierdoor te laag? Plaats er dan een stapel boeken onder.

4. De instellingen van je camera op je mobiel

De standaard instellingen van je camera op mobiel kunnen soms prima werken, maar je kunt ze ook heel simpel aanpassen.

Zo is zelf een foto maken lastig, omdat je op het knopje moet drukken. Gebruik hiervoor gewoon de timer functie, op je iPhone kun je kiezen voor 3 of 10 sec. Ik doe zelf altijd 10 sec. anders moet je wel snel rennen hahaha!

Maak je foto’s voor Instagram, dan kun je ook kiezen voor een vierkante foto. Zelf kies ik hier niet voor, omdat ik de foto’s later ook soms gebruik voor mijn blog of elders. Ik kies ervoor om het raster aan te zetten, hierdoor kan ik ervoor zorgen dat het belangrijkste deel in de bovenste 6 hokjes zit. Ik kan hem dan hierna altijd nog bijsnijden in een vierkant.

De standaard foto’s worden gemaakt op de fotostand, maar de nieuwste IPhones hebben ook een portretfunctie. Deze zorgt normaal voor een vage achtergrond, wat erg mooi is voor een selfie. Maar deze stand gebruik ik ook als ik iets verder weg sta. De achtergrond wordt dan niet vaag, maar de kleuren op deze stand zijn veel mooier dan op de standaard foto optie.

5. Daglicht is key!

Iedereen ziet er meteen een stuk beter uit als je je gezicht richting het raam houd. En dan bedoelen we niet schuin of van 3 meter afstand! Nee, echt dichtbij een raam. De kleuren komen hierdoor veel beter tot z’n recht, je hebt geen rare schaduwen in je gezicht waardoor je ouder en vermoeider lijkt. Je wordt er simpelweg een stuk knapper van hahaha. Let dan wel op dat er geen direct zonlicht is en doe de lampen om je heen uit.

Heb je niet voldoende daglicht of wil je extra belichten. Gebruik dan een ringlamp zoals deze.

6. Wat zie je op de achtergrond?

Ook wat je ziet op de achtergrond bepaald de sfeer en het gevoel van je foto. Ik appte Marloes Sahin dan ook met help, mijn foto’s zien er niet professioneel uit. Wat gaat er mis? Ze gaf meteen aan dat ik beter een wat rustiger achtergrond kon zoeken in huis en het liefst met een lichtere vloer (dit past bij wat ik wil uitstralen, dat kan bij jou anders zijn). Maar beneden in de woonkamer heb ik geen ruimte voor de muur. Dus ben ik gebruik gaan maken van onze slaapkamer. Deze heeft een witte vloer, witte muur en veel daglicht. Ik moest alleen de halve slaapkamer even opschuiven.

Niet alleen een mooie achtergrond, het model maakt het helemaal af

Nu is een witte muur alleen een beetje saai, dus heb ik er een plant bijgezet. En zie je nog een klein stukje van de kast waar een vaas met wat pluimen opstaan. Zo krijgt de foto meteen wat meer sfeer. Kijk dan ook wat bij jou en je feed past.

7. Strike a pose

Oké nu je alles tot in de puntjes hebt uitgedacht is het tijd voor het echte werk. Maar hoe ga je nu staan? Elke keer dezelfde pose wordt ook een beetje saai. Een handige manier om in een korte tijd zoveel mogelijk poses uit te proberen is het maken van een video. Dus in de plaats van 10 verschillende foto’s, maak je 1 filmpje waarop je om de zoveel seconden een andere pose aanneemt en stil staat. Bekijk de video, en maak een printscreen van de mooiste opties. Heb je meteen je foto… Beweeg wel rustig, anders kan de camera je niet scherpstellen.

8. Zoek naar inspiratie

Ik weet heel goed wat ik wil uitstralen met mijn kleding. Maar de achtergrond en de verschillende poses, daarvoor gebruik ik mijn grootste inspiratiebron Pinterest. Ik kijk welke achtergrond bij mij past én bij de boodschap. Maar ik kijk ook welke pose (die een duidelijke lichaamstaal uitzend) erbij past, zo zorg ik dat ik er niet alleen goed opsta, maar ook past bij het geheel. Naarmate je vaker je eigen foto’s maakt wordt je hier handiger in.

9. Bewerken van je foto’s

Ik was altijd een beetje huiverig voor die bewerkingsprogramma’s. Ik wil er puur en authentiek uitzien. En niet alleen maar het perfecte plaatje laten zien. Gelukkig liet Marloes Sahin mij zien dat je zonder teveel poespas je foto’s een professionelere look kunt geven, zonder iets drastisch te veranderen aan jezelf.

Begin altijd met je belichting, verhoog deze iets waardoor het geheel wat frisser wordt. Schuif ook het contrast wat omhoog, dit zorgt ervoor dat het onderwerp of je gezicht wat krachtiger wordt.

Speel met de rest van de instellingen, schuif de knopjes wat heen en weer en kijk wat je mooi vind. Je kunt deze instellingen ook opslaan als preset. Zo kun je elke foto dezelfde sfeer geven en houd je je social media in dezelfde sfeer.

Houd wel altijd rekening met de werkelijkheid, je wil geen overbewerkte foto’s gebruiken. Deze doen je echt geen goed!

Ik gebruik hiervoor de Lightroom app

10. Wees niet te perfectionistisch

Onthoud, je bent geen professionele fotograaf. Verwacht dus ook niet de cremé a la créme. Geef jezelf de tijd om er handigheid in te krijgen, soms vraagt het een beetje oefening. Wees daarom niet te perfectionistisch, je volgers willen de echte jij zien. Geen perfect plaatje!

Heb je nog vragen of ken jij nog een super handige tip. Laat het ons dan weten in de reacties.

Nog een extra tip: Een foto die je met je mobiel maakt heeft niet dezelfde resolutie als bij een professionele camera. Daarom zijn de meeste foto’s die je met je mobiel maakt niet geschikt voor op je website. Daarvoor adviseren we toch echt een professionele personal branding shoot. Benieuwd wat wij daarin kunnen betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op

Liefs,
Marloes & Marloes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.