3 tips hoe je met kleur je outfit kan beïnvloeden

Het leuke aan werken met kleur is dat ze je nooit vervelen. Kleurenleer is best een ingewikkeld iets als ik eerlijk mag zijn, dus raak niet gestrest als je het niet meteen ziet. Vandaag geef ik je 3 tips hoe je met kleur je outfit kan beïnvloeden.

Als ik een kleuradvies aan iemand geef kijk in niet alleen naar welke kleuren goed staan. Maar vind ik het ook belangrijk dat de kleuren bij haar persoonlijkheid passen.

Het komt wel eens voor dat iemand de zachte kleuren erg mooi staan, maar eigenlijk persoonlijk meer is van de heldere en opvallende kleuren. Maar ik kom het ook vaak tegen dat iemand juist de helderde kleuren zo mooi staan. Maar ze liever qua persoonlijkheid gaan voor de zachte kleuren.

Nu kun je jezelf vast houden aan allemaal basis regels. Maar het is toch veel leuker om af en toe buiten de lijntjes te kleuren 😉

Dus vandaag neem ik je mee in de wereld van kleur en hoe ook jij met kleur je look kan beïnvloeden

Simultaan contrast

Als je na deze gele stippen kijkt, lijkt de rechter gele stip heldere dan de linker. En toch zijn beide gele stippen exact hetzelfde. Maar de gele kleur wordt beïnvloed door de kleur eromheen. Dat is wat we noemen simultaan contrast!

simultaan contrast

Nu zal ik je niet verder gaan vervelen met allemaal wetenschappelijk onderbouwde theorieën…
Ik laat het je gewoon zien met een aantal voorbeelden.

Lichte en heldere kleuren

Het jasje in dit voorbeeld is vrij licht van kleur. Ondanks de kleurige bloemen is hij ideaal voor dames met een lichte kleuring. Dat wil niet zeggen dat je deze niet kunt dragen als de wat heldere kleuren je mooier staan. Je ziet duidelijk dat bij de rechter optie het blauwe jasje meer kleur lijkt te krijgen. Het lichtblauwe en de bloemen lijken beide wat heldere van kleur te zijn.

simultaan contrast 3 (1)
Jasje, Blauwe top, Turquoise top

Nog een leuk voorbeeld met dit heldere vestje. Draag je hem met de heldere top eronder, dan geeft hij een frisse kleurrijke look. Staan de lichtere zachte kleuren je wat mooier. Combineer hem dan liever met een zachte en matte kleur, zoals de lichtblauwe top. Je ziet wat voor een invloed hij heeft op de heldere kleur van het vestje.

simultaan contrast 3
Vestje, Turquoise top, Blauwe top

Lichte kleuren

Sommige dames zijn wat voller van boven en sommigen van onder (en met voller bedoel ik dus niet dikker hé dames. Ik heb het over de verhouding van je lichaam!! En deze geldt ook als je maatje 36 hebt). Zo is het lichaam van de dames met een zandloper, peer of acht figuur voller aan het onderlichaam. En zijn de dames met het omgekeerde driehoek of appel figuur voller aan het bovenlichaam.

In de zomer durven veel dames zich niet te wagen aan een lichte broek bij een voller onderlichaam. Of een lichte top bij een voller bovenlichaam. Nu is het eenmaal zo dat donkere kleuren een meer afslankend effect hebben. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen lichte kleuren kunt dragen op je vollere lichaamsdeel…

Als je zorgt dat je top of broek nog lichter is. Of dat je er een leuk detail bij in gooit, zoals de tekst op het shirt. Gaat de aandacht nog steeds naar de lichtste kleur! Zo kun je bij de linker outfit zien dat de aandacht nog steeds naar de witte broek gaat. En bij de rechter outfit gaat de aandacht naar de tekst op het witte shirt.

simultaan contrast 3 (3)
Witte broek, Zand kleurige top, Witte levi’s top, Zandkleurige broek

Prints en kleur

Maar er is nog iets leuks wat kleur kan doen. Hij kan er namelijk ook voor zorgen dat de aandacht ergens wel of juist niet naar toe gaat. In dit voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van een leuk printje. Printjes zijn hot dit seizoen! Dus iedereen heeft er vast wel iets van in de kast hangen. Nu draag je een printje volgens de basis regels altijd op het slankste deel van je lichaam. Voor sommigen is dat op het bovenlichaam zoals bij de zandloper, peer en het acht figuur. En bij andere vrouwen is dat op het onderlichaam zoals bij de appel en de omgekeerde driehoek. Gelukkig is ook deze regel te omzeilen met beetje hulp van kleur.

In dit voorbeeld zie je wat het effect van een heldere kleur betekent bij een printje. Bij de linker outfit gaat de aandacht naar de rode rok, dit komt omdat de heldere kleur het ‘wint’ van de print. Bij de zwarte rok gaat de aandacht juist naar de print toe.

simultaan contrast 3 (2)
Leopard top, Rode rok, Zwarte rok

Ben je dus voller op het bovenlichaam en wil je graag een top in print dragen. Combineer hem dan simpelweg met een lekker fel kleurtje aan de onderkant en tadaaaa!!

Voor de dames met een voller onderlichaam….. Draai het trucje gewoon om 😉

Heb je nog vragen over de effecten van kleur? Laat dan je vraag hieronder achter….

Veel liefs,

Marloes

Comments 2

  1. Interessant, intrigerend, Marloes, hoe je met kleur het beste van jezelf naar boven kunt halen (of juist verdoezelen). Groetjes!

    1. Post
      Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.