van jezelf houden mag best

We hoeven niet perfect te zijn! Maar wat dan wel?

In mijn werk als imago coach word ik dagelijks geconfronteerd met het zelfbeeld van vrouwen. Om eerlijk te zijn schrik hier af en toe best van. Het beeld wat iemand van zichzelf heeft klopt 9 van de 10 keer totaal niet met hoe de buitenwereld haar ziet.

Maar waar komt dat dan weg? Hoe kan het dan dat we onszelf zo anders zien? En hoe kan het dat het vaak in negatieve zin is. Heeft het te maken met hoeveel zelfvertrouwen iemand heeft?

Zelfvertrouwen is belangrijk in je leven. Een laag zelfvertrouwen geeft meer kans op psychologische problemen. Maar een hoog zelfvertrouwen kan ook problematisch zijn. Vaak door de manier hoe het is verkregen. Als jij je zelfvertrouwen moet opkrikken door anderen naar beneden te halen dan is dat niet de juiste weg.

Maar zelfvertrouwen is ook afhankelijk van je omgeving. Wat deze van je vindt. Wat ze over je zeggen. Hoe ze je benaderen en ga zo maar door. Wil je een stabiel zelfvertrouwen stop dan met jezelf vergelijken met anderen.

Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En hoe hou je iets stabiel als het ook afhankelijk is van de buitenwereld.

Daarom wil ik je vandaag wat meer vertellen over zelfcompassie. Zelfcompassie betekend dat je warm en begripvol tegen jezelf bent. Denk je nu, bleh wat een geitenwollen sokken gezeur….Lees dan toch maar even verder.

Stel je bekijkt jezelf in de spiegel. Er zijn de laatste tijd wat pondjes bij opgekomen. Of je hebt net een zwangerschap achter de rug. Je wordt wat ouder. Er zijn genoeg redenen te noemen waardoor je lichaam is veranderd. Hoe ga je dan met jezelf om? Denk je ach, maakt mij niks uit. Ik vind mijzelf nog net zo mooi en net zoveel waard als hiervoor? Vaak niet hé!

We gaan onszelf eens lekker bekritiseren:

– Pfff je weet toch wel… ieder pondje komt door zijn mondje.
– Toen de buurvrouw net bevallen was kon ze zo weer in haar oude jeans. Ik heb
ook altijd pech!
– Ik ga zo echt niet in bikini…. Dat kan ik niemand aandoen.
– Jurkjes, daar moet ik niet aandenken. Alles moet bedekt worden en wijd vallen!

Herkenbaar? Vaak gaan we onszelf eens lekker afstraffen met een flinke dosis zelfkritiek, we schamen onszelf voor het ‘probleem’ dus er wordt niet over gepraat. En zo wordt het hele verhaal het bekende van een mug een olifant. We maken het allemaal groter dan dat het in werkelijkheid is. We hebben gefaald 🙁

Met zelfcompassie zijn we vriendelijke voor onszelf:

– Oké ik heb de laatste tijd een beetje teveel koekjes gehad, maar ik ga nu weer
gezonder eten en meer bewegen.
– Ik heb een wolk van een baby, we gaan lekker genieten van elkaar. Mijn lichaam
heeft tijd nodig om te herstellen. Zodra ik er aan toe ben ga ik weer lekker naar de
sportschool.
– Op warme dagen vind ik het heerlijk om te zwemmen met de kids. We gaan lekker
genieten. Ik koop een mooie nieuwe bikini, dan maar een maatje groter.
– De jurkjes van vorig jaar zitten net iets te strak. Lekker een reden om te shoppen!!
Dankzij de hulp van Marloes weet ik precies welke pasvorm ik moet hebben 😉

Je ziet hetzelfde ‘probleem’ maar dan met een hele andere benadering. In de huidige maatschappij willen we niet middelmatig zijn maar perfect. Dat is alleen onmogelijk. Dus laten we allemaal onze kwetsbaarheden eens durven te tonen en er vriendelijk mee omgaan.

Is zelfcompassie dan niet voor mietjes… Je moet jezelf toch scherp houden om iets te bereiken in je leven? Nee, met zelfcompassie kun je het juist eerder loslaten en je gedrag veranderen naar een gewenste uitkomst.

Wat is mijn werk toch heerlijk…Imago coaching is namelijk meer dan een mooie buitenkant. We willen allemaal bijzonder zijn en ik mag andere vrouwen inspireren en helpen te laten zien wat hun bijzonder maakt. Niet perfect willen zijn. Maar de echte IK laten zien. Dichtbij jezelf ben je namelijk op je mooist.

Benieuwd hoe ik je kan helpen? Neem vrijblijvend contact met mij op.

Veel liefs,
Marloes

Comments 1

  1. Pingback: Brede heupen? Met deze tips vallen ze een stuk minder op - La confianza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *