profiel foto marloes

Waarom het belangrijk is om jezelf op nummer 1 te zetten!

Jezelf op nummer 1 zetten…Het is alsof je tegen een vrouw zegt dat ze poep moet eten. Bah, dat doe je toch niet. Neeeee, eerst de kinderen, de man, de ouders, de broers en zussen, dan je werk want die is ook erg belangrijk. Oh en de hamster mogen we ook niet vergeten. En dan ergens onder aan dat lijstje daar sta jij.

briefje met paperclip

Want ja, wij vrouwen (de meesten dan) zijn pas goed genoeg als we voor iedereen hebben gezorgd. Dan pas mogen we aan onszelf denken. Want straks ben je nog een egoïstisch monster wat zichzelf op de eerste plaats zet.

Nou dames… Stop er maar mee. Want het enige wat je doet is ervoor zorgen dat je helemaal niet zoveel te geven hebt. Niet genoeg liefde, niet genoeg aandacht, niet genoeg van je echte capaciteiten en het lijstje kan nog langer worden…Maar je begrijpt hem vast al wel.

Het is namelijk fucking belangrijk om jezelf op nummer 1 te zetten… Ook de moeders onder ons. Denk maar eens aan het kapje wat naar beneden dondert als je vliegtuig neerstort (sorry kon geen ander voorbeeld bedenken). Eerst jezelf het kapje opzetten, dan pas de kinderen. Want als jij bewusteloos raakt kan niemand anders het kind meer redden. Begrijp je het nu een beetje.

Jezelf wegcijferen is dus helemaal niet zo’n fantastisch idee. Maar ja hoe kan een doorgewinterde pleaser zich nu ineens omzetten naar een sprankelende eerste plaats.

Mijn tips om jezelf op de eerste plaats te zetten
  1. Wees bewust van wat je doet. Schrijf het desnoods eens op aan het einde van de dag. Hoe zag je dag eruit? Wat deed je voor anderen? Was er nog ruimte voor jezelf? Hoe vaak heb jij je eigen wensen geschikt naar die van een ander?
  2. Plan bewust een moment voor jezelf in, elke dag!! Het hoeven geen grote dingen te zijn. Het kan even een boek lezen zijn, of een heerlijk bad nemen. En voor de echte durfal plan je gewoon een lekkere meidenavond dit weekend 😉
  3. Durf nee te zeggen. Dit kan in het begin misschien wat weerstand geven, de ander is immers een pleaser gewend! Maar hou gewoon vol, jij bent het waard.
  4. Hou van jezelf met heel je hart. Van jezelf houden is helemaal niet gek, het is juist het allerbelangrijkste. Want hoe meer zelfliefde je ervaart. Hoe meer liefde je kunt geven. Je staat immers veel meer open voor de ander. Ik vertelde er gisteren al wat over tijdens het live moment.
  5. Gun het de tijd. Als je namelijk denkt dat het je in 1 dag gaat lukken, ben je iets te over enthousiast. Dit zijn processen waar je in zult groeien. Geef niet op!
Wat ben jij?

Ben jij nu meer een pleaser of zet jij jezelf op nummer 1?

Ik was een rasechte pleaser! Ik vind het nog steeds heerlijk om het iedereen naar z’n zin te maken. Echter zet ik mij nu bewust op de eerste plaats (dit is nog steeds een proces met vallen en opstaan).

En voor alle moeders onder ons….Ook als je jezelf op de eerste plaats zet, zou je nog steeds je leven geven voor je kinderen. Geef je het laatste koekje nog steeds aan je kind. En kom je nog steeds thuis met kleding voor de kids terwijl je voor jezelf naar de stad ging. Bedenk goed wat voor een voorbeeld je wil geven aan je kids? Zou je het ook oké vinden als hun zichzelf wegcijferen. Vast niet hé!

Dus zet jezelf op de eerste plaats. Daar wordt niet alleen jij veel gelukkiger van. De mensen om je heen ook. Want dan kun jij alles geven wat je echt te bieden hebt.

Veel liefs,

Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *